For mange af vores Kreditguide-læsere er tryghed den vigtigste faktor, når det kommer til at låne penge online. Men hvordan sikrer du dig en tryg låneproces? Efter at have vejledt både låntagere og nysgerrige læsere, har vi fundet frem til følgende vigtige punkter:
Sæt dig ind i låneprocessen
Undersøg, hvilke krav du skal leve op til
Læg et budget, og oplev økonomisk overskud under hele lånets løbetid
Sammenlign dine muligheder – både online og i banken
Overvej lånets fordele og ulemper
Læs med i artiklen her, og få vores bedste råd og anbefalinger til dig og din låneproces. Er du endnu ikke sikker på, om du gerne vil ansøge om et lån på 50000 kr., men er du nysgerrig på den online låneverden og dens mange muligheder? Så er denne artikel også skrevet til dig! Læs med her, og udvid din viden om både privatøkonomi og lån.
Sæt dig ind i låneprocessen
Låneprocessen kan for mange virke lang og uoverskuelig. Så for at hjælpe dig på vej, gennemgår vi den step for step, så du kan skabe dig et overblik over, hvad du går ind til, hvis du vælger at låne 50000 kr. online:
Sammenlign dine lånemuligheder
Det første step i enhver låneproces går ud på, at du skal sammenligne dine lånemuligheder. Og ikke bare de forskellige online udbydere, du sammenligner her på Kreditguide. Du bør sammenligne både online lånemuligheder og banklån, for at finde frem til det bedst mulige.
Ansøg hos flere udbydere
Mange tror fejlagtigt, at man binder sig til et lån, så snart man sender ansøgningen afsted online. Det er dog langt fra tilfældet! Du binder dig først til en låneaftale, når du underskriver den med dit MitID. Derudover kan du først se det konkrete tilbud fra udbyderen, når du modtager en aftale efter din ansøgning. Ansøg altid hos flere udbydere samtidig, så du kan finde det billigst mulige lån på 50000 kr.
Udfyld ansøgningen med dine oplysninger
Når du trykker "Ansøg", skal du udfylde dine personlige oplysninger. Det indebærer bl.a. dit CPR-nummer, fulde navn, din civiltilstand, boligsituation, din månedsløn før skat og om du har udestående gæld på ansøgningstidspunktet. Alle oplysninger skal indskrives korrekt, for at din låneansøgning kan tages i betragtning.
Afvent godkendelse, modtag dine specifikke lånetilbud og læs dem igennem
Når du har sendt din(e) låneansøgning(er) afsted, skal du afvente, om du får tilsendt lånetilbud tilbage fra låneudbyderne. Foruden de årlige omkostninger i procent (ÅOP) for lånet, indeholder tilbuddet også alle regler og vilkår, der gælder for låneaftalen. Læs det hele grundigt igennem, og sikr dig, at du forstår alle vilkårene.
Skriv under på det billigste lånetilbud med dit MitID
Vælg det billigste lånetilbud baseret på den laveste ÅOP og på hvilket lån, du føler, har de bedste lånevilkår for dig som låntager. Skriv under på dit udvalgte lån med dit MitID, og afvis de andre lånetilbud, du ikke ønsker at optage. Når du har underskrevet med dit MitID, er der 14 dages fortrydelsesret på lånet.
Forvent pengene på din konto inden for få dage
Når du har underskrevet en låneaftale, kan du forvente at få pengene på din konto inden for få dage. Nogle onlineudbydere følger de klassiske bankdage, mens andre udbetaler på alle tider af døgnet. Vær opmærksom på, at du ikke kan fortryde lånet, hvis du har brugt pengene. Fortryder du lånet, skal du betale pengene tilbage øjeblikkeligt.
Betal raterne til tiden
Sørg for, at du betaler raten til tiden hver måned, og at du ikke misser en betaling. Kan du ikke betale en rate til tiden, skal du altid kontakte din udbyder, så I kan finde en løsning. Du må aldrig ignorere et rykkerbrev fra din udbyder, da 3 rykkerbreve vil sende din betaling til inkasso, og i værste tilfælde vil det medføre, at du bliver opskrevet i RKI som dårlig betaler.
En vellykket låneproces fra start til slut giver dig ikke bare økonomisk selvsikkerhed, det forbedrer også din kreditscore. Det betyder bl.a., at du får tilbudt en bedre ÅOP på dit næste lån, da låneudbyderne kan se, at du kunne finde ud af at varetage et lån.
Undersøg, hvilke krav du skal leve op til
Når det gælder online låneansøgninger, er der minimum 5 klassiske krav, alle ansøgere skal leve op til, for at de bliver taget i betragtning til at låne penge:
Alderskrav: Du skal være minimum 18 år (og hos nogle udbydere endnu ældre).
MitID: Som ansøger skal du have et MitID, da du bruger det til at underskrive aftalen.
Bopæl: Det er et krav, at du har din bopæl i Danmark, når du ansøger om et dansk onlinelån. Bor du i udlandet, kan du finde dine online lånemuligheder her.
Indtægt: Du skal have en form for fast indtægt, hvad end det er løn, SU, dagpenge eller andet.
RKI: Er du registreret i RKI, kan du ikke låne penge online, da det betyder, du har tidligere misligeholdt gæld.
Låneudbyderne stiller krav til dig for din egen sikkerheds skyld. Kravene er til for at sikre dig en god låneoplevelse, og for at sikre at du kan betale lånet tilbage inden for din valgte løbetid. Har du ansøgt om et lån på 50000 kr. med en alt for kort løbetid, vil udbyderne med udgangspunkt i din kreditvurdering højst sandsynlig afvise din låneansøgning. Det gør de, da de vurderer, at du med dit månedlige rådighedsbeløb ikke vil have råd til afdrage på lånet hver måned, og at du dermed vil ende i gældsproblemer.
Du bør aldrig ansøge om et lån uden kreditvurdering, da det kun gør det mere risikabelt for dig som låntager at optage lånet. Bliver du godkendt til et lån med kreditvurdering, betyder det, at professionelle låneudbydere vurderer, at du er i stand til at låne pengene og betale dem tilbage inden for løbetiden.
Læg et budget, og oplev økonomisk overskud under hele lånets løbetid
Et budget er måske ikke det første, du tænker på, når snakken falder på onlinelån. Men et budget er netop det, der sikrer dig overskud under hele låneprocessen. Det hjælper dig både med at bestemme løbetiden for lånet (baseret på dit månedlige rådighedsbeløb) og det giver dig et overblik over, hvordan du bruger dine penge fra måned til måned, og hvor du eventuelt kan ændre på dine vaner.
Det månedlige rådighedsbeløb er, hvor mange penge du har til rådighed hver måned, efter dine faste udgifter er betalt af.
En populær budgetteringsmetode er 50-30-20-reglen. Den går ud på, at du opdeler din månedlige indkomst i 3 kategorier:
50% går til dine basale behov (husleje, mad, abonnementer, forsikring, etc.)
30% går til dine personlige behov og fritidsaktiviteter (tøj, ferier, hobbyer, etc.)
20% går til din opsparing og tilbagebetaling af din gæld
Metoden fungerer bedst for dig, der har en fast indkomst, da du på den måde ved, om 50% af din indkomst er nok til at dække dine faste udgifter. Har du derimod ikke en fast indkomst, hvis du fx er studerende med et fritidsjob, kan du i stedet udregne hver måned, hvor stor en procentdel af din indkomst, der går til dine faste udgifter. Dernæst ved ud, hvor mange penge du har tilbage til dine personlige behov, din opsparing og din tilbagebetaling af gæld.
Har du ikke det samme rådighedsbeløb hver måned, er det sværere at planlægge din låneproces. Er det tilfældet for dig, er det en god ide at kigge på, hvad dit rådighedsbeløb som minimum kan være hver måned, og sætte lånets løbetid efter det. På den måde er du sikker på, at du har økonomisk overskud under hele tilbagebetalingsprocessen.
» LÆS OM 50-30-20 reglen og 4 andre brugbare budgetteringsmetoder her.
Et budget skaber et økonomisk overskud, fordi det tvinger dig til at tage stilling til din økonomi og din økonomiske situation på månedlig basis. Alt for mange af os lader pengene flyde ind og ud af kontoen, uden egentlig at overveje hvad det bliver brugt på. Et budget er derfor en god investering – lige meget om du er interesseret i at låne penge eller ej.
Mange oplever en større økonomisk klarhed under budgetplanlægningen, og at der ofte gemmer sig nogle penge et sted, man ikke vidste, var der. Andre får sig en øjenåbner, og finder ud af, at pengene hurtigt slipper op, fordi der er for mange byture og for meget take-away mad. Alle er forskellige, og et budget hjælper dig med at finde ud af, hvem du er som økonomisk individ.
Sammenlign dine muligheder – både online og i banken
Nu er du blevet klogere på processen for onlinelån, hvilke krav du skal leve op til, og vigtigheden af et budget. Men er onlinelån overhovedet den rette lånemulighed for netop dig? Eller er banklån mere fordelagtigt for dig, din økonomi og din økonomiske situation?
Onlinelån er lån uden sikkerhed. Det betyder, at du ikke skal oplyse udbyderen, hvad du vil bruge pengene på. Du sætter derfor ikke værdien af det, du bruger pengene på, som sikkerhed for, at udbyderen får sine penge tilbage. Omvendt er banklån lån med sikkerhed. Tager du fx et billån i banken, stiller du din nyindkøbte bils værdi som sikkerhed for, at du kan tilbagebetale lånet. Kan du ikke betale lånet tilbage, har banken derfor krav på bilens værdi, så de kan få de udlånte penge tilbage.
Et lån uden sikkerhed er mere risikabelt for låneudbyderen.
Det medfører højere renter på lånet.
Et lån uden sikkerhed er ofte dyrere end et lån med sikkerhed.
Et lån uden sikkerhed medfører ofte mere frihed for låntageren.
For at finde frem til, om et banklån er billigere, og ikke mindst om det er en mulighed for dig, skal du i kontakt med din bankrådgiver. Nævn, at du gerne vil låne 50000 kr., og spørg dem, om det er muligt. I banken skal du dog være forberedt på, at de spørger dig, hvad pengene skal bruges på (og at din ansøgning kan blive afvist på baggrund af dit svar). Omvendt bliver du ikke spurgt ind til pengenes formål online.
I enden af dagen kan spørgsmålet onlinelån vs. banklån kun besvares af dig. Det kommer an på din økonomiske situation, og du skal samtidig huske at mærke efter, hvad du føler dig tryggest ved. I banken modtager du oftest mere rådgivning, hvor et onlinelån er mere selvstændigt. Hav derfor også det in mente, inden du træffer din beslutning.
Overvej onlinelånets fordele og ulemper
Hvad end det handler om onlinelån, destinationen for den kommende ferie eller valget af bar til den næste bytur, er det en fordel at overveje og sammenligne fordele og ulemper, så du kan træffe så informeret en beslutning som mulig.
Hvad er de første og største fordele og ulemper, du tænker på, når emnet er onlinelån?
For mange er en af de største fordele, hvor nemt det er at optage et onlinelån. Du kan gøre det hurtigt, nemt og helt uden at rejse dig fra sofaen.
Omvendt er en af de største ulemper, at onlinelån ofte har højere renter og gebyrer sammenlignet med banklån.
En anden fordel ved onlinelån er, at du ved en vellykket låneproces opbygger en bedre kreditværdighed for dig selv, hvilket gavner dig i fremtidige lånesituationer.
Omvendt kan en dårlig lånesituation medføre, at du forværrer din kreditværdighed, og at du i værste tilfælde ender i RKI.
Husk, at et onlinelån er lige så forpligtende som ethvert andet lån. Lad dig ikke narre af, at du kan ansøge og have pengene på din konto på rekordtid. Du skal stadigvæk betale alle pengene – inkluderet renter og gebyrer – tilbage.
Har du problemer med at betale raterne tilbage til tiden, og føler du dig presset økonomisk, skal du altid tage kontakt til din låneudbyder! På den måde kan I sammen finde en løsning, hvor du fx kan forlænge lånets løbetid og dermed sænke beløbet for de månedlige afdrag.
Nu har vi gennemgået mange af de vigtigste aspekter af onlinelån. Er du klar til at gå i gang med lånesammenligningen? Så gå direkte til listen med låneudbydere her: